Josep M. Vidal Hernández: Fotografia 1970-1983

Josep M. Vidal Hernández: Fotografia 1970-1983Josep M. Vidal (Maó 1939-2013) és un dels intel·lectuals més rellevants de Menorca el qual va dedicar la seva vida al coneixement, la cultura i la ciència, sempre des del convenciment que el seu saber i el d’altres erudits ha de ser transmès a la resta de la societat.

Llicenciat en Ciències Físiques, va ser el coordinador científic i màxim responsable de l’Institut Menorquí d’Estudis des de la seva creació i Director de l’Enciclopèdia de Menorca, obra magna que realitzà des de l’Obra Cultural de Menorca durant més de vint-i-cinc anys sense cap tipus de compensació econòmica però amb la mateixa il·lusió que el primer dia. Era membre de gran nombre d’associacions culturals a l’illa i fora d’ella, en algunes de les quals va exercir càrrecs d’importància. Es definia com a historiador de la ciència i va escriure diverses biografies i llibres de diverses temàtiques. Cal destacar que va ser un dels coordinadors dels treballs per obtenir el títol de Menorca Reserva de la Biosfera i que va obtenir premis com el Ramon Llull o el Pere Prats.
Però aquí no s’acaba el personatge; la seva passió per la fotografia també l’acompanyà tota la seva vida. Ja des de molt petit va aprendre a utilitzar la màquina fotogràfica que li havia regalat el seu pare i fotografià els primers paisatges. I al llarg de la seva vida sempre va mantenir aquesta afecció, – ja que ell manifestava que no eraun professional -, a fotografiar un moment, una posta de sol, un vaixell, una planta, un concert… sempre artísticament.

Vidal va donar més de 40.000 fotografies a l’Arxiu d’Imatge i So perquè siguin catalogades, digitalitzades i conservades. En aquesta exposició solament es va exposar una petita part d’aquest gran fons i es van escollir les fotografies que fan referència als anys en que fotografiava en blanc i negre, entre finals dels seixanta i principis dels vuitanta. El propi autor comentà els temes de l’exposició recordant el temps en què varen ser realitzades i els protagonistes de les fotografies. També acompanyàrem aquesta mostra amb una projecció que ens permeté conèixer amb més profunditat la figura de l’intel·lectual i del fotògraf, així com gaudir de la seva senzillesa i genialitat.